GreekEnglish (United Kingdom)
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
Νευρική ανορεξία: η σύγχρονη παγκόσμια επιδημία...
There are no translations available.

Αρθρογραφία Νικολέτας Μπάζιου – Επισκέπτρια Υγείας

Η Νευρογενής ή Νευρική Ανορεξία είναι ασθένεια που στοιχειώνει τις κοινωνίες, δημιουργώντας ιδιαίτερα ψυχοκοινωνικά προβλήματα στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, και συγχρόνως δυσκολίες στους ειδικούς στο χειρισμό τους, λόγω της πολυπλοκότητας της.

Αποτελεί διαταραχή της διατροφικής συμπεριφοράς σε σχέση με τον έλεγχο βάρους, η οποία ουσιωδώς βλάπτει τη σωματική υγεία και την ψυχοσωματική λειτουργία. Το άτομο αρνείται να διατηρήσει το ελάχιστο (για την ηλικία και το ύψος του) σωματικό βάρος, παρουσιάζει έντονο φόβο για την παχυσαρκία και την αύξηση βάρους. Έτσι, το βάρος του υπολείπεται 15% με 20% του φυσιολογικού και αισθάνεται παχύσαρκος.

Χαρακτηρίζεται επικίνδυνη ψυχιατρική κατάσταση αφού 5 έως 20% περίπου των ασθενών θα αποβιώσει, λόγω επιπλοκών. Σε ανεπτυγμένες χώρες έχει μέση συχνότητα που κυμαίνεται έως 1% στις γυναίκες και 0.1% στους άνδρες. Παρόλο που μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους κάθε ηλικίας, φυλής και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης η νευρική ανορεξία επηρεάζει τις γυναίκες 10 φορές περισσότερο από τους άντρες και είναι πιο διαδεδομένη στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα και έχει δηλωθεί ότι είναι πιο σπάνια στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που νοσούν είναι έφηβοι και ιδιαίτερα κορίτσια ηλικίας 11-20 ετών.

Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η μείωση της προσλαμβανόμενης τροφής και η υπερβολική ενασχόληση του ατόμου με την τροφή του, τη μέτρηση θερμίδων και το σωματικό του βάρος. Επί της ουσίας, η διαταραχή αυτή χαρακτηρίζεται από σκόπιμη απώλεια βάρους, που συμβαίνει με τη θέληση του ασθενούς που αρνείται να διατηρήσει το σωματικό του βάρος στο βαθμό που αντιστοιχεί στην ηλικία και στο ύψος του. Συνήθως παρατηρείται υποθερμία και διαταραχές της λειτουργίας του οργανισμού. Επιπλέον, ο φόβος του πάχους και της καταστροφής της σιλουέτας προβάλλει ως μια έμμονη ιδέα. Στις γυναίκες, παρατηρείται αμηνόρροια και πιο συγκεκριμένα απουσία τουλάχιστον 3 διαδοχικών κύκλων ενώ στους άντρες παρατηρείται μείωση της σεξουαλικής τους επιθυμίας.

Ποσοστιαία 50-70% των ατόμων με νευρική ανορεξία διατηρούν ένα κανονικό βάρος, όμως μόνο το 20-50% έχουν κανονικό τρόπο σίτισης. Ποσοστό 30-50%, σημειώνεται ότι αποθεραπεύεται εντελώς, ενώ το ένα τρίτο των περιστατικών εξελίσσεται σε  χρόνια διαταραχή. Πολλά κορίτσια και αγόρια βάσει ερευνών παρουσιάζουν διάφορες ψυχοπαθολογίες, όπως καταθλίψεις, ψυχοσεξουαλικές δυσκολίες, δυσκολίες κοινωνικοποίησης.

Υπάρχει ένας μύθος ότι οι ανορεκτικοί άνθρωποι δεν πεινούν ποτέ. Αυτό δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα είναι πάντοτε πεινασμένοι. Το συνεχές αίσθημα της πείνας, δίνει τη ψευδαίσθηση ότι κρατούν τον έλεγχο της ζωής και του σώματός τους. Αισθάνονται ότι είναι καλοί στο να χάνουν βάρος. Οι ασθενείς που πάσχουν από βαριά ανορεξία μπορεί να κινδυνέψουν να χάσουν τη ζωή τους από την πείνα.

Τα αίτια της Νευρικής Ανορεξίας είναι πολύπλοκα και διαφορετικά ανά περίπτωση. Για το ξεκίνημα της ασθένειας, δύναται να συμβάλουν βιολογικοί, γενετικοί και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, απώλεια κάποιου σημαντικού προσώπου, κοροϊδία λόγω παχυσαρκίας, ενδοοικογενειακές συγκρούσεις ή απουσία αναγκαίου ενδιαφέροντος εκ μέρους της οικογένειας.

Κάποιοι έφηβοι χρησιμοποιούν την αναταραχή που μπορεί να επιφέρει εντός της οικογένειας μια τέτοια κατάσταση προκειμένου να αποσπάσουν έστω τη μερική προσοχή των γονιών τους. Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να πουν είναι «Κοιτάξτε με. Είμαι και εγώ εδώ!»

Σε πολλές περιπτώσεις, η εσκεμμένη ασιτία λαμβάνει μια μορφή αυτό-τιμωρίας, διότι το άτομο ικανοποιεί με αυτόν τον τρόπο κάποιες βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις του που το εξαναγκάζουν υποσυνείδητα να ανακυκλώνει καταστάσεις ενέχουσες πόνο και δυστυχία.

Το σίγουρο είναι ότι η νευρική ανορεξία είναι ευκολότερο να χτυπήσει την πόρτα σε άτομα που, τελικά, είτε έχουν μια κακή σχέση με τον εαυτό τους, είτε βρίσκονται στη φάση του αυτό-προσδιορισμού (αν και αυτό το συναντάμε συνήθως σε νεαρές, εφηβικές ηλικίες, μπορεί να συμβεί και σε μεγαλύτερες).

Η ζωή στο δυτικό κόσμο είναι ένας ακόμη επιβαρυντικός παράγοντας. Η εμμονή που έχουν οι σύγχρονες κοινωνίες με την εξωτερική εμφάνιση και τα «αποστεωμένα» πρότυπα ομορφιάς που προβάλλονται συνεπάγονται έντονη δυσαρέσκεια εκ μέρους των νέων γενιών κοριτσιών ή αγοριών για το σώμα τους, καθώς και την υιοθέτηση ακραίων μεθόδων ελάττωσης βάρους.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι η έγκαιρη διάγνωση, καθώς όσο νωρίτερα διαγνωστεί η νευρική ανορεξία τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση για την ασθενή.

Η θεραπεία είναι δύσκολη διότι αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οι ασθενείς που βρίσκονται στα αρχικά στάδια (λιγότερο από 6 μήνες ή μικρή απώλεια βάρους) μπορούν να θεραπευθούν με επιτυχία χωρίς εισαγωγή στο νοσοκομείο. Για να πετύχει η θεραπεία θα πρέπει να θέλουν και οι ίδιοι να θεραπευθούν και θα πρέπει η οικογένεια και οι φίλοι να συμβάλουν. Η θεραπεία περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από απλή αλλαγή των συνηθειών φαγητού.

Η πρόληψη της νευρικής ανορεξίας είναι ίσως εξίσου επιτακτική με τη θεραπεία της. Λέγοντας πρόληψη, σε αυτήν την περίπτωση, εννοούμε τη συστηματική προσπάθεια αλλαγής των συνθηκών εκείνων που προκαλούν ή διαιωνίζουν την ασθένεια. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, είναι αρχικά απαραίτητη η ενημέρωση, σχετικά με τα σημάδια αυτής της διατροφικής διαταραχής. Το επόμενο θύμα της νευρικής ανορεξίας μπορεί να είναι η κόρη μας, η αδελφή μας ή η καλύτερή μας φίλη. Όσο νωρίτερα αναγνωρίσουμε το πρόβλημα τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία.

Καταλήγοντας, θα λέγαμε ότι αν και η νευρική ανορεξία εξαπλώνεται ως μόδα στα πλαίσια μιας παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας, τα άτομα που πάσχουν μπλέκονται σε έναν κυκεώνα «αγάπης-μίσους» με το φαγητό, με δυνητικά θανατηφόρα αποτελέσματα.

 

Τελευταία Νέα